houden. In een matige wedstrijd werd tegen Boornbergum’80 voor de tweede maal

Kijkend naar SC Veenwouden 1 afgelopen zaterdag is er één verhaal dat steeds in mijn
gedachten terug komt. Het was een prachtige zondag in Amsterdam ergens in de 50’er
jaren. SC Heerenveen speelde een uitwedstrijd tegen het Amsterdamse Blauw Wit. Ene
Abe Lenstra stond bij SC Heerenveen in de basis, onzichtbaar maar op het moment dat
hij er moest staan besliste Lenstra de wedstrijd. Enkele klassen lager dat wel, doch voor
SC Veenwouden gold afgelopen zaterdag hetzelfde. De naam van de persoon in kwestie
is echter niet Abe Lenstra maar Sybrand de Graaf. Nadat Wytse Reitsma in de 4e minuut SC Veenwouden had weten te behoeden voor een tegentreffer was het Sybrand de
Graaf die de 1 – 0 op het scorebord zette. Een redelijke voorzet van Arjen Haringsma
werd vervolgd door een prima aanname van De Graaf waarna het passeren van keeper
Hielke Tamme Vietmeijer een koud kunstje bleek. Enkele minuten daarna had De Graaf
de 2 – 0 op zijn schoen, echter keeper Vietmeijer verkleinde zijn doel perfect zodat
deze doelpoging werd gedegradeerd tot hoekschop. Een minuut later was het kommer
en kwel in de verdediging van SC Veenwouden. Mitchell van Loon maakte van deze
ontstane situatie dankbaar gebruik en zijn geplaatste rollertje richting rechter hoek was
genoeg voor de 1 – 1. Daarna ontstond er een soort status quo waarbij
Boornbergum’80 een licht veldoverwicht had, echter de daaruit ontstane kansen en
mogelijkheden kenden als eindstation Wytse Reitsma. De tweede helft zakte de
graadmeter van deze wedstrijd naar een niveau die zich niet kon meten met de
heerlijke temperatuur op en rond het voetbalveld. Tot de 88e minuut; een voorzet van
Herko Mook was wellicht iets te hoog gemikt doch niet voor Sybrand de Graaf. De rake
kopbal zorgde voor veel euforie binnen de gelederen van SC Veenwouden. Degradatie,
direct of indirect, was namelijk met deze overwinning voorgoed afgewend. Met dank
aan Sybrand de Graaf en, eerlijk is eerlijk, Wytse Reitsma. De wedstrijdsponsoren voor
deze middag waren: Slagerij Rijpma & Zn. uit Gytsjerk en Frisia Groenspecialisten uit