SC Veenwouden verliest van de KNVB en Friese Boys

15 januari 2024 11:00

De hoofdmacht van SC Veenwouden had al een trainingskamp geboekt naar Benidorm en beide verenigingen hebben geprobeerd, middels een brief naar de KNVB om de datum te wijzigen. De KNVB wilde niet wijken en Veenwouden moest hopen op een afgelasting. Afgelopen donderdag werd er nog geschaatst, dus het was een klein wonder dat in 2 dagen tijd het grasveld van Friese Boys bespeelbaar was.

Voorbereiding zaal en training
Friese Boys liet zich in de zaal van zich spreken. Bij het DHW toernooi werd Friese Boys in de finaleronde door de latere winnaar Harkemase Boys via shoot outs uit het toernooi gewipt. Afgelopen donderdag werd er op 1 doelpunt na de finaleronde behaald in het OFK toernooi te Franeker met onder andere Futsal club Heerenveen, Avanti, ZV Franeker in de poule. In 2024 konden er 2 trainingen worden afgewerkt door Friese Boys, dus van een gedegen voorbereiding was geen sprake.

Veenwouden spelers uit 6 teams
Veenwoudencoaches Klaas van der Veen en Leo Boorsma moesten 2 teams samenstellen uit Veenwouden 1,2,3,4, JO19, zaal. Ook Veenwouden 2 moest ook nog voetballen tegen Dokkum 2, deze tegenstander laste de wedstrijd op het laatste moment af. De selectie bestond uit Meindert Witteveen, Nico van der Mark, Andries Hoekstra, Sytze Anne Meirink, Thomas van Bremen Schneider, Martijn Sijtsma, Arjan van der Veen, Stefan Jan Sijtsma, Djurre Nicolai, Wytze Veenstra, Jacob Hiemstra, wisselspelers Leo Bosma, Henk Mozes en Mark Klokman.

Ranglijst
Eastermar heeft 10 wedstrijden 25 punten. Veenwouden staat op de 4e plaats met 9 wedstrijden 17 punten en Friese Boys is te vinden op de 6e plaats met 9 wedstrijden 15 punten. In het seizoen 2009/2010 was de laatste wedstrijd tussen beide verenigingen, uitslag 0-3.

Aftrap
Op een hobbelig, nat veld met een waterig zonnetje trapte pupil van de week Mart Jelke van der Meulen de bal tegen de touwen. Scheidsrechter Luc Leenknegt uit Oostwold liet de wedstrijd van start gaan en het was Friese Boys wat het initiatief nam. De 1e kans voor Luutzen Postma die rakelings naast kopte. In de 11e minuut profiteerde Djurre Nicolai van Veenwouden van een misser in de verdediging, keeper Jelmer Boorsma stond op zijn post.

Openingstreffer
In de 18e minuut was Wytze Veenstra dichtbij de openingstreffer voor Veenwouden, maar zijn inzet ging rakelings naast. In de 20e minuut was het wel raak, toen Ilian Egeh op Nick de Graaf passte, die Pieter van der Zwaag in de diepte vond en alleen voor keeper Jacob Hiemstra tikte Pieter de bal langs de keeper en rolde de bal langzaam in het doel 1-0.

Gelijkmaker
Veenwouden speler Thomas van Bremen Schneider leek de gelijkmaker binnen te schieten in de 32e minuut, maar zijn inzet ging naast. Toch was het in de 34e minuut een te korte bal van Ilian Egeh richting Rienk Postma, Jelmer Brinkman kon niet genoeg corrigeren en zo kwam Stefan Jan Sijtsma
alleen voor keeper Jelmer Boorsma en de bal ging overtuigend tegen de touwen 1-1

Voorsprong Friese Boys op slag van rust
Friese Boys was na de gelijkmaker op zoek naar een goal en die kwam er in de 45e minuut, toen Dirk Jan Heidstra op avontuur werd gestuurd door Ilan Egeh, zijn voorzet belande tussen keeper Jacob Hiemstra en libero Andries Hoekstra in het keepergebied. Nick de Graaf was attent en tikte de bal binnen 2-1.

Mooiste aanval van de wedstrijd
Na de rust was het Friese Boys, dat energieker speelde en probeerden Ilian Egeh en Matthias Scholtus via de vleugelspelers tot kansen te komen. In de 50e minuut was het Luutzen Postma, die Dirk Jan Heidstra aan het werk zette en zijn voorzet, werd door Pieter van der Zwaag gemist (overstapje) en daar was Luutzen Postma die kon binnenschuiven 3-1.

Veenwouden geeft niet op
Met de ervaren spits Wytze Veenstra van Veenwouden als aanspeelpunt gaf Veenwouden niet op en van 55e – 65e minuut waren er mogelijkheden, maar verdedigers Aldert Hietkamp, Jelmer Brinkman en Rienk Postma (later Luut Faber) van Friese Boys, waren attent aan het verdedigen. Een voorzet van Wytze Veenstra werd door keeper Jelmer Boorsma op het laatste moment tot corner getikt en Nico van der Mark schoot daarna over.

Friese Boys beslist de wedstrijd
Vanaf de 75e minuut dikke kansen. Pieter van der Zwaag mist 2x, alleen voor de keeper en even later vrij voor de keeper een voorzet van Dirk Jan Heidstra, Luutzen Postma passeert 2 spelers en schiet voorlangs, invaller Sander Hoekstra mist 2 dotten van kansen. Wytze Veenstra leek de aansluitingstreffer binnen te tikken, maar zijn inzet hobbelde naast. Een trekbal van Nick de Graaf werd door Luutzen Postma over geschoten. Marwan Egeh had net een kans gemist en tikte de eindstand op het scorebord na een actie van Nick de Graaf 4-1.

De clash tussen zoon Jelmer Boorsma (Friese Boys) en vader Leo Boorsma (Veenwouden) werd verdiend gewonnen door Friese Boys en Friese Boys klimt door dit resultaat naar een 3e plaats op de ranglijst. Veenwouden zakt naar de 5e plaats. Zaterdag 20 januari staan de wedstrijden VIOD – Friese Boys en Rottevalle tegen Veenwouden op het programma, aanvang 14.30 uur.

© Verslag: Hielke  de Graaf